Количка

0 артикула
Вижте всички статии

КОЙ ДА ИЗБЕРЕМ , АВТОМАТИЧЕН ИЛИ МЕХАНИЧЕН ЧАСОВНИК ?

Този път ще си направим труда да ви запознаем с часовниковия механизъм такъв, какъвто е и най-вече, когато говорим за ръчните часовници. В съвременните часовници различаваме два основни вида механизми. Единият е с ръчно навиване, където пружината се навива от коронката, а другият - с автоматично навиване. Разбира се, ние сме писали на тази тема, но в съвременния свят нещата се развиват твърде бързо и се налага на попълване или допълваме информацията. В основата на всички ръчни часовници е джобният часовник, дори първите ръчни часовници са всъщност джобни механизми, които са монтирани в корпус за носене на ръка. Това са механични механизми, задвижвани от пружина, които трябва да се навиват на всеки 24 часа, но в много редки случаи - един път в седмицата. Разбира се, нито един от тези часовници не спира след 24 часа, те разполагат с резерв от минимум още 12 часа. Първите истински ръчни модели са били направени за дамите, защото те са служели за украшение или по-скоро като бижу. През 20-те и 30-те години на миналия век вече хората масово започват да сменят джобните с ръчни часовници. Още тогава е имало идеи да се създадат механични часовници, които сами се навиват и първият такъв е създаден от Харвууд през 1923 година. Той създал първата действаща конструция на часовник, който се замонавива от движението на ръката. Всички фирми съответно започват разработки в тази насока, но на мен ми се струва, че най-успешна е тази на марката Rolex.

АВТОМАТЪТ
Какво представлява всъщност механизмът за автоматично навиване на часовниците? Това е една осцилаторна тежест. Поради земното притегляне тя винаги се ориентира към центъра на земята и по този начин задвижва предавателна система, която навива пружината. А тя на свой ред е конструирана така, че няма край и по този начин часовникът не може да бъде пренавит, защото пружината се приплъзва.
Chasovnici-bg.com:Automatic-Movement.jpg
РЪЧНОТО НАВИВАНЕ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ
Часовници с ръчно навиване днес се правят сравнително малко. Масовото производство на такива часовници е в Китай и Русия, а другите такива ръчни часовници от Швейцария и Германия са предимно лимитирани серии на престижни марки и със доста високи цени. Сега има и часовници, които могат да работят с едно навиване една седмица, десет дни, дори един месец (има такива на немския производител Lange). И механизмите, които могат да работят повече от една седмица, са доста реална конкуренция на автоматичните часовници, защото повечето автомати имат резерв до 48 часа. Тоест - това не е достатъчно, ако в петък вечерта сваляте часовника си, за да разпуснете през уикенда, защото в понеделник сутринта той вече ще е спрял. В тази насока ръчният часовник с многодневен силов резерв е достойна конкуренция на автоматичния часовник и дава добра алтернатива.
Chasovnici-bg.com:Mechanical-Movement.jpg
ПО-ТЪНЪК ИЛИ ПО-ТОЧЕН МЕХАНИЧЕН ЧАСОВНИК?
В последните една-две години часовниците с ръчно навиване в престижния сегмент станаха особено търсени просто защото позволяват да се предложат на пазара достатъчно тънки и елегантни часовници, достатъчно атрактивни и за по-добрата половина от човечеството (дамите). Един автоматичен часовник може да работи доста по-точно от един часовник с ръчно навиване поради простата причина, че пружината в него почти винаги е еднакво навита, а това има огромно значение за прецизността. Можем да се запитаме точно кой има нужда да си купи механичен часовник с ръчен часчно навиване. Това са хора, които търсят елегантност, изящност и фин корпус. От друга страна, ще споменем, че конструкторите на механизми също не спят и престижните фирми създадоха автоматични механизми с микроротор, т.е. автоматичната система е интегрирана в самия часовников механизъм, а не е добавена върху него и там фирми като Piaget и Patek Philippe постигнаха впечатляващи постижения.

ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА СТОЙНОСТИТЕ
Разбира се, редно е да споменем китайските механични часовници. Повечето от вас ще кажат, че това са ментета. Бих се съгласил с това, но то не е съвсем точно. Китайската часовникарска промишленост излезе от детско-юношеската си възраст, набра мускули и освен че залива света с евтини, но не винаги нискокачествени часовници, вече си позволява да произвежда и механизми за по над 1000 евро. Любителите на часовници, които имат усет към техниката, не би трябвало да пренебрегват тези механизми. Аз лично съм сигурен, че там ще ни чакат изненади, и то в позитивния смисъл на думата. Такива изненади, коит би трябвало да накарат производителите на механизми в Европа да преосмислят някои стойности. Като например съотношението между цена и качество.

ЗАЩО МЕХАНИЧЕН А НЕ КВАРЦОВ?
Мнозина вероятно ще предпочетат удобството на кварцовото движение, което е и по-евтин вариант. В съвременния свят обаче носенето на часовник е израз на съответната култура, социален статус и ако щете дори убеждения. Часовникът като уред за измерване на времето е инструмент с около хилядолетно развитие във всички отрасли на науката - металургия, физика, навигация и всичко останало. И освен че измерва времето, той дава много точни сведения за притежателя си.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Най-продавани

 • Часовник Casio B640WD-1AV

  -50%
  Цена: 27.00лв.
  Каталожна цена: 54.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена: 27.00лв.
  Каталожна цена: 54.00лв.
  Отстъпка: 27.00лв. (50.00%)
 • Дамски часовник Ice-Watch ICE.GL.BRG.S.S.14

  -50%
  Цена: 55.00лв.
  Каталожна цена: 110.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена: 55.00лв.
  Каталожна цена: 110.00лв.
  Отстъпка: 55.00лв. (50.00%)
 • Мъжки часовник Sekonda 1131

  -50%
  Цена: 37.50лв.
  Каталожна цена: 75.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена: 37.50лв.
  Каталожна цена: 75.00лв.
  Отстъпка: 37.50лв. (50.00%)